Sisältöön sitemap

Ranuan eläinpuiston kuulumisia

Syksyllä eläinpuistoa kohtasi suuri suru, kun Venuksen kumppaniksi tullut jääkarhu-uros Nord menehtyi äkillisen vakavan sairauden seurauksena. Venus on nyt elellyt itsekseen, mutta tämä ei pahemmin tunnu sitä itseään haittaavan. Alkuun toki muutos oli suuri, mutta etenkin aikuiset naaraat viihtyvät suurimman osan vuotta itsekseen muutenkin, joten tilanne tällä hetkellä on ihan hyvä. Koska Venuksen tilanne muuttui äkillisesti, on nyt oikea aika pohtia, millä tavalla voimme parhaiten edistää jatkossa jääkarhujen EEP-suojeluohjelmaa – aivan vielä Venukselle ei siksi ole uutta kumppania haussa, vaan ensin tehdään erilaisia päätöksiä ja suunnitelmia jatkon osalta.

Eläinpuiston uusia asukkaita

Syksyn aikana saimme uusia asukkaita, kun eläinsuojeluyhdistyksen hoivista saapui meille kaksi nuorta valkohäntäkaurisnaarasta, jotka ovat kotiutuneet uuteen laumaansa hyvin. Eläinpuistoon saapui syksyllä lisäksi kaksi nuorta ahmaa, Julle ja Khurma. Alkuun kaksikko vietti aikaa erillään, mutta totuttelujakson jälkeen ne on päästetty hetki sitten yhteen eli ne pääsevät käyttämään molempia ahma-aitauksia mielensä mukaan. Pariskunta vaikuttaa todella sopuisalta; lumiluolia kaivetaan yhdessä ja edes ruoasta ei tule yleensä riitaa. Nämä ahmat ovat myös osa eläintarhojen yhteistyönä toteutettavaa EEP-suojeluohjelmaa, ja niille toivotaan jossain vaiheessa jälkikasvua. Tähän aikaan ensi vuonna meillä voi olla ahman pentuja, mutta yhtä lailla on mahdollista, että nuoripari tarvitsee hieman enemmän aikaa perheen perustamiseen.

Kevättä ilmassa

Nyt kevät lähestyy ja päivien pidentyessä monien eläintenkin hormonit hyrräävät. Hiiripöllöt kujertelevat jo ahkerasti ja pesässä on alettu viettää enemmän aikaa. Myös ilvesten kiima-aika ajoittuu kevättalveen. Eläinpuistossa on kaksi nuorta siskosta, Lusija ja Jakobine, jotka muuttivat tänne talvella 2021. Tytöille ei tässä vaiheessa ole sulhasta suunnitteilla, sillä juuri nyt niiden sukulinja on eläintahoissa jo riittävästi edustettuna, mutta joskus vierailijoidenkin korviin saattaa kuulua tyttöjen kovaääniset huhuilut poikien perään.

MetsäpeuraLIFE -hanke

MetsäpeuraLIFE -hankkeessa eletään myös jänniä aikoja. Viime vuonna puistoon saapui metsäpeurahirvas Sampo, joka on alun perin pyydetty luonnosta. Sampo on ollut ennen tätä tärkeissä hommissa Seitsemisen totutustarhalla, jossa se on saanut useita luontoonpalautushankkeeseen osallistuvia jälkeläisiä. Sampo tuli vielä viettämään eläkepäiviä Ranualle, ja toiveena on, että se on viime syksynä laittanut alulle muutaman uuden vasan, jotka syntyisivät kevään korvilla. Nyt siis tarkkaillaan, lähtevätkö vaatimilla mahat pyöristymään! Nämä uudet vasat olisivat arvokkaita metsäpeurojen eläintarhakannalle, johon viime vuosina tehdyt palautusistutuksetkin osaltaan perustuvat.

Eläintarhametsäpeurojen kanta kaipaa geenipohjan monipuolistamista, ja Sampon mahdolliset jälkeläiset saattavatkin lähteä jatkamaan sukua eri eläintarhoihin Euroopassa. Villistä taustastaan huolimatta Sampo on osoittautunut varsinaiseksi lempeäksi (joskin ahneeksi) herrasmieheksi, joka ei häiriinny ihmisten läheisyydestä.

Kevät on myös rakentelemisen parasta aikaa. Eläinpuistossa halutaan panostaa eläinten hyvinvointiin, ja monenlaista pienempää ja isompaa puuhaa onkin kirvesmiesten työlistalla. Erilaisia suoja- ja kiipeilyrakennelmia uusitaan, ja kesälle suunnitteilla on myös uutta eläimiin liittyvää puuhapistettä yleisölle.

Odotamme sinua jo vierailulle luoksemme!