Sisältöön sitemap

Vastuullisuus on meille tärkeä osa kaikkea toimintaamme ja pyrimme huomioimaan ympäristön kannalta kestävät valinnat niin majoituspalveluissamme, siivouksessa, ravintoloissa, eläinpuistossa, matkamuistomyymälässä, omissa toimitiloissamme sekä kaikissa hankinnoissamme.

Haluamme myös kannustaa asiakkaitamme kestäviin valintoihin mm. mahdollistamalla jätteiden lajittelun sekä käyttämällä kestoastioita kertakäyttöastioiden sijaan.

Eläinpuiston perustehtäviin kuuluu luonnon monimuotoisuuden suojeleminen lukuisilla eri keinoilla. Näitä keinoja ovat muun muassa erilaisiin suojeluohjelmiin osallistuminen, sopivan kokoisten ja geneettisesti riittävän monipuolisten eläinkantojen ylläpitäminen yhteistyössä muiden eläintarhojen kanssa, ympäristökasvatus sekä tiedon jakamiseen ja tutkimukseen osallistuminen yhdessä muiden eläintarhojen ja muiden instituutioiden kanssa. Lisäksi osallistumme luontoonpalautushankkeisiin ja apua tarvitsevien luonnoneläinten hoivatoimintaan silloin, kun se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

Ranuan Eläinpuiston lajeista EEP-ohjelmiin kuuluvat  jääkarhu, ahma, susi, saukko, dhole, myskihärkä, myskikauris, metsäpeura, vesikko, viirupöllö ja tunturipöllö. Lisäksi EAZA:n kantakirjaohjelmiin lajeistamme kuuluvat ruskeakarhu ja ilves.

Ympäristölupauksemme

MEILLÄ VÄLITETÄÄN YMPÄRISTÖSTÄ – JOKA PÄIVÄ 

Lajittelemme jätteet ja vähennämme ruokahävikkiä ravintolassa, eläinpuiston alueella, majoitustoimipaikoissa ja henkilöstön tiloissa. Opastamme henkilöstöämme ja asiakkaitamme tekemään ympäristöystävällisiä valintoja ja teemme hankinnoissamme ympäristön kannalta kestäviä valintoja. 

Kehitämme toimintaamme ja teemme pitkäjänteistä työtä  kestävän matkailun eteen.

Lisäksi viestimme vastuullisuustyöstä, tavoitteistamme ja niiden seuraamisesta kuukausittain verkkosivuillamme ja somekanavissamme. 

Ekokompassi ympäristöjärjestelmä

Valitsimme ympäristö- ja vastuullisuustyöllemme työkaluksi Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän. Tämän avulla voimme seurata, että teemme sellaisia ympäristötekoja, joilla on merkitystä, ja lisäksi toimenpiteille on asetettu tavoitteet, aikataulut ja seuranta.

Ympäristövastuu tarkoittaa meille konkreettisia tekoja omassa toiminnassamme. Olemme sitoutuneet säästämään luonnon resursseja ja lisäämään positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Osoituksena siitä meille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti.

Jatkossa ylläpidämme ympäristötyötämme raportoimalla ja kehittämällä tavoitteita vuosittain. Ekokompassiin kuuluu myös säännöllinen auditointi missä tarkastellaan tavoitteidemme saavuttamista.

Ekokompassi-ohjelma sisältää 10 kriteeriä, joihin olemme sitoutuneet. Nämä kriteerit sisältävät toiminnan ympäristövaikutusten kartoittamisen ja tavoitteellisen toimenpideohjelman laatimisen. Näiden avulla ympäristötyömme on avointa, näkyvää, järjestelmällistä ja jatkuvaa.

Sustainable Travel Finland – merkki

Olemme mukana Visit Finlandin kehittämässä Sustainable Travel Finland -ohjelmassa.  Ohjelman läpikäyneille, kriteerit täyttäville yrityksille ja destinaatiolle myönnetään Sustainable Travel Finland -merkki, jolla viestitään kansainvälisille matkailijoille kestävästä toiminnasta.

STF-merkki huomioi matkailualan yritysten ja destinaatioiden taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden.

Täytämme kaikki Sustainable Travel Finland -merkille asetetut kriteerit, ja meille myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun hyväksi.

 

Lue lisää

Eläinlajien suojeluohjelmat

star

Monilla eläinlajeilla on EAZA:n alaisuudessa oma kantakirjaohjelmansa tai sitäkin tarkemmin hallinnoitu ex situ -suojeluohjelma eli EEP -ohjelma. EEP-ohjelmaan kuuluvilla lajeilla on kullakin oma kordinaattorinsa, joka antaa suositukset eläintarhoille siitä, minkä yksilöiden tulisi lisääntyä keskenään ja minkä yksilöiden esimerkiksi muuttaa toiseen eläintarhaan.
Tavoitteena on tällä tavoin ylläpitää sopivan kokoista, geneettisesti mahdollisimman monimuotoista kantaa. EEP-ohjelman sisällä voidaan tehdä yhteistyötä myös tiedonjaon, tutkimuksen ja muiden lajinen suojelun kannalta olennaisten aiheiden osalta.

Lue lisää
jääkarhu Lomahuvila

Haluatko lukea Ranua Resortin kuulumisia ja vastaanottaa tarjouksia?

Tilaa uutiskirje