Sisältöön sitemap

Vastuullisuus on meille tärkeä osa kaikkea toimintaamme ja pyrimme huomioimaan ympäristön kannalta kestävät valinnat niin majoituspalveluissamme, siivouksessa, ravintoloissa, eläinpuistossa, matkamuistomyymälässä, omissa toimitiloissamme sekä kaikissa hankinnoissamme.

Haluamme myös kannustaa asiakkaitamme kestäviin valintoihin mm. mahdollistamalla jätteiden lajittelun sekä käyttämällä kestoastioita kertakäyttöastioiden sijaan.

Näiden lisäksi eläinpuistossa tehdään tärkeää työtä riittävän monimuotoisen kannan säilymiseen eläinlajien osalta sekä lajien suojelun osalta. Tavoitteena on ylläpitää sopivan kokoista, geneettisesti mahdollisimman monimuotoista kantaa. Lisäksi teemme yhteistyötä myös tiedonjaon ja tutkimuksen tiimoilta muiden eläinpuistojen kanssa.

Ranuan Eläinpuiston lajeista EEP-ohjelmiin kuuluvat jääkarhut, ahmat, sudet, saukot, dholet, myskihärät, vesikko, merikotka, manuli ja uusimpana oman ohjelmansa saanut tunturipöllö. Lisäksi EAZA:n kantakirjaohjelmiin lajeistamme kuuluvat metsäpeura, ruskeakarhu ja ilves.

Ympäristölupauksemme

MEILLÄ VÄLITETÄÄN YMPÄRISTÖSTÄ – JOKA PÄIVÄ 

Lajittelemme jätteet ja vähennämme ruokahävikkiä ravintolassa, eläinpuiston alueella, majoitustoimipaikoissa ja henkilöstön tiloissa. Opastamme henkilöstöämme ja asiakkaitamme tekemään ympäristöystävällisiä valintoja ja teemme hankinnoissamme ympäristön kannalta kestäviä valintoja. 

 Lisäksi viestimme vastuullisuustyöstä, tavoitteistamme ja niiden seuraamisesta kuukausittain verkkosivuillamme ja somekanavissamme. 

Kohti Ekokompassia

Valitsimme ympäristö- ja vastuullisuustyöllemme työkaluksi Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän. Tämän avulla voimme seurata, että teemme sellaisia ympäristötekoja, joilla on merkitystä, ja lisäksi toimenpiteille on asetettu tavoitteet, aikataulut ja seuranta.

Ekokompassin rakentaminen alkoi keväällä -22, ja tavoitteenamme on saada syksyllä sertifikaatti. Jatkossa ylläpidämme ympäristötyötämme raportoimalla ja kehittämällä tavoitteita vuosittain. Ekokompassiin kuuluu myös säännöllinen auditointi missä tarkastellaan tavoitteidemme saavuttamista.

Ekokompassi-ohjelma sisältää 10 kriteeriä, joihin olemme sitoutuneet. Nämä kriteerit sisältävät toiminnan ympäristövaikutusten kartoittamisen ja tavoitteellisen toimenpideohjelman laatimisen. Näiden avulla ympäristötyömme on avointa, näkyvää, järjestelmällistä ja jatkuvaa.

Eläinlajien suojeluohjelma

star

Monilla eläinlajeilla on EAZA:n alaisuudessa oma kantakirjaohjelmansa tai sitäkin tarkemmin hallinnoitu ex situ -suojeluohjelma eli EEP -ohjelma. EEP-ohjelmaan kuuluvilla lajeilla on kullakin oma kordinaattorinsa, joka antaa suositukset eläintarhoille siitä, minkä yksilöiden tulisi lisääntyä keskenään ja minkä yksilöiden esimerkiksi muuttaa toiseen eläintarhaan.
Tavoitteena on tällä tavoin ylläpitää sopivan kokoista, geneettisesti mahdollisimman monimuotoista kantaa. EEP-ohjelman sisällä voidaan tehdä yhteistyötä myös tiedonjaon, tutkimuksen ja muiden lajinen suojelun kannalta olennaisten aiheiden osalta.

Lue lisää
jääkarhu

Haluatko lukea Ranua Resortin kuulumisia ja vastaanottaa tarjouksia?

Tilaa uutiskirje