Sisältöön sitemap

Ranuan eläinpuisto ottaa mahdollisuuksien mukaan hoitoon loukkaantuneita tai muusta syystä ihmisen avun tarpeessa olevia luonnoneläimiä. Ranuan eläinpuistossa on vuosien varrella hoidettu yli 90 eri eläinlajin edustajia. Yleisimpiä lajeja ovat laulujoutsen, kanahaukka, huuhkaja, kurki, telkkä ja helmipöllö sekä nisäkkäistä muun muassa saukko. Harvinaisempia hoidokkeja ovat olleet kompassinsa sekoittanut kattohaikara sekä harmaahylkeen kuutti, joka jostain syystä oli eksynyt omakotitalon pihaan kilometrien päähän merestä.

Ensisijainen tavoite on aina eläimen kuntouttaminen ja palauttaminen luontoon. Jos eläin kuntoutuu vain osittain, eli siten että se ei pysty selviämään luonnossa mutta sillä on mahdollisuus kivuttomaan, hyvään elämään ihmisen hoidossa, saattaa se jäädä pysyvästi meille tai johonkin toiseen eläintarhaan viranomaisten myöntäessä siihen luvan. Valitettavasti aina on myös niitä, jotka ovat liian heikossa kunnossa selvitäkseen tai joiden sijoittaminen eläintarhaan ei ole tarkoituksenmukaista kuntoutuksen onnistuttua vain osittain. Nämä eläimet lopetetaan kärsimyksen välttämiseksi.

Tarvitseeko villieläin apua?

star

Jos löydät yksinäisen, avuttomalta vaikuttavan eläimenpoikasen, malta mielesi ja tarkkaile tilannetta jonkin aikaa etäältä. Monien lajien, kuten oravien, jänisten ja peurojen sekä useimpien lintujen poikaset voivat lepäillä erillään emostaan, eivätkä yleensä silti tarvitse ihmisten apua. Monet linnunpoikaset lähtevät pesästään lentokyvyttöminä ja emo ruokkii niitä maahan usein ihmisen katseilta salaa.

Tarpeettomasti tilanteeseen puuttuminen voi johtaa siihen, ettei poikasta pystytä pelastamaan tai palauttamaan luontoon. Toisaalta esimerkiksi maasta löytynyt tervapääskyn poikanen on aina apua vailla. Avuntarpeen tunnistaminen ei siis ole aina helppoa. Jos eläin on selkeästi loukkaantunut ja heikko tai olet epävarma siitä, tarvitseeko se apua, ota yhteyttä esimerkiksi eläintenhoitajiimme, läänin eläinsuojeluvalvojaan tai yhteistyökumppaniimme Lapin luonnonvaraisten lintujen hoitolaan ja pyydä toimintaohjeita. Korkeasaaren villieläinsairaalan sivuilla on myös hyviä yleisiä ohjeita avuntarpeen tunnistamiseen, sieltä löytyvät myös Korkeasaaren villieläinsairaalan yhteystiedot.

Yleiseen hätänumeroon (112) voi soittaa, jos eläin aiheuttaa vaaraa ihmisille tai eläimen pelastamisessa tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai muuta kiireellistä viranomaisapua. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi moottoritiellä tai kaupunkialueella juokseva tai jäihin pudonnut hirvi tai poro sekä kolarissa loukkaantunut hirvieläin tai suurpeto. Hätäkeskus arvioi tällöin avuntarpeen sekä sen, mikä viranomaistaho on oikea auttamaan.

Yhteystietoja:

Luonnonvaraiset hoivaeläimet:
eläintenhoitajat 040 644 9242 ja 0400 124 365

Lapin luonnonvaraisten lintujen hoitola, Kristiina Rintamäki 045 3519083

Lapin läänin eläinsuojeluvalvoja Nina Rissanen 040 7151793

Korkeasaaren villieläinsairaala