Sisältöön sitemap

Eläinpuiston kuulumisia

Eläinpuistossa on viime kesän jälkeen tapahtunut monenlaista niin eläimiin kuin muihinkin asioihin liittyen. Eläinpuistossa on aloitettu rakennustyöt, olemme saaneet uusia asukkeja, meiltä on muutettu ulkomaille  ja ollaan oltu monenlaisissa mielenkiintoisissa hankkeissa mukana.

Rakennustyöt

Eläinpuiston alueella on talven aikana aloitettu rakennustöitä, joiden tarkoituksena on parantaa niin eläinten, eläintenhoitajien kuin asiakkaidenkin ympäristöä ja viihtyvyyttä eläinpuistossa. Uusi huoltotie on valmis, ja uudet vesi- ja viemäriputkistot, sähkö- ja kuituyhteydet valmistuvat lähiaikoina. Uudet vesilinjat helpottavat etenkin petoeläinten hoitotyötä.

Koska eläinpuiston alue on verrattain suuri, tehdään rakennustöitä vaiheittain siten, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa ihmisille tai eläimille. Puistoon on lisätty opasteita helpottamaan kulkureiteillä pysymistä ja eväiden syöntipaikat ja vessat ovat käytössä myös rakennustöiden ajan. Puistoon on myös valmistumassa kevään aikana hieno linnunpönttönäyttely lintualueelle sekä metsäpeurojen infokatos, johon tulee tietoa metsäpeuroista sekä mistä voi tarkkailla metsäpeuroja.

Muuttoliikettä meille ja muualle

Meille on muuttanut vuoden aikana uusia asukkaita lintualueelle. Hiiripöllöt, Lauantai ja Sunnuntai,  tulivat meille Ähtärin eläinpuistosta, Lehtopöllöveljekset Lehto ja Lehmus Korkeasaaresta sekä Huuhkajat Otto ja Ororvar Ruotsista.

Lisäksi saimme viime vuoden puolella uuden vesikkoparin, Öön ja Talviken, Tallinnan eläinpuistosta.

Muuttoliikettä tapahtui myös toisinpäin, kun kaksi viirupöllöä muuttivat meiltä Puolaan ja Belgiaan. Belgiaan muuton taustalla on toive jälkeläisistä, jotka vapautettaisiin luonnonpuistoihin vahvistamaan viirupöllökantaa.

Luontoonpalautuksessa on yleensä mukana useita eri tahoja, kuten esimerkiksi paikallisia viranomaisia ja eläintarhoja, jotka yhdessä edistävät luonnon monimuotoisuutta. Tällaisissa hankkeissa on aina ilo olla mukana ja toivommekin, että meidän viirupöllöjen avulla saataisiin luontoon uusi ja elinvoimainen populaatio.

Uutena lajina eläinpuistossa on kylänäätä, joka muutti meille Korkeasaaren villieläinsairaalasta. Koska Kylänäätä on haitallinen vieraslaji, sen vapauttaminen takaisin luontoon ei ole mahdollista. Tämän vuoksi se päädyttiin sijoittamaan tarhaolosuhteisiin. Kylänäätä löytyi alun perin Kotkasta, mutta ei tiedetä mistä se on sinne päätynyt. Suomessa on tehty vain yksittäisiä havaintoja kylänäädästä.

Eläinpuiston pienokaiset

Kevääseen kuuluvat vauvauutiset, ja meillä se tarkoittaa sitä, että hirvet sekä metsä- ja valkohäntäpeurat ja metsäpeurat vasovat joka kevät.

Tänä keväänä odottelemme vielä jännittyneinä nähdäänkö myskihärällä ja lapinpöllöllä poikasia.

Yöperhoskeräily

Olemme myös osallistunut Suomen Ympäristökeskuksen yöperhoskeräilyyn, jolla kartoitetaan lajien monimuotoisuutta ja ympäristönmuutoksen vaikutuksia yöperhosiin. Keräys on alkanut meillä viime kesänä, ja hankkeen tarkoituksena on kartoittaa yöperhosten esiintymistä useassa paikassa eri puolella Suomea. Yöperhosseuranta toimii luonnon monimuotoisuuden yhtenä mittarina ja niiden avulla saadaan melko nopeasti tietoa ympäristössä tapahtuvista muutoksista.
Lisätietoja hankkeesta voit lukea osoitteesta: https://www.ymparisto.fi/fi-fi/luonto/lajit/lajien_seuranta/Yoperhosseuranta