Sisältöön sitemap

Huuhkaja

ELINTAVAT

Laajoja havumetsiä on perinteisimmin pidetty huuhkajan omana ympäristönä, mutta lajia tavataan niin viljelysseuduilla, kuin merensaaristoissa. Joitakin huuhkajia on asettunut asumaan kaupunkeihinkin. Ravinnon suhteen se ei ole nirso. Sille kelpaavat pienet ja keskikokoiset linnut (kanalinnut, varislinnut) ja nisäkkäät (jänikset, pikkujyrsijät, rotat). Huuhkajan pesä on usein maassa kallionulkonemalla ja samantapaisia paikkoja löytyy myös urbaanista ympäristöstä. Huuhkajat saalistavat pääasiassa aamu- ja iltahämärissä. Suomessa huuhkajia esiintyy koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Yleisin huuhkaja on Etelä- ja Länsi-Suomessa harvinaistuen pohjoista kohti.

SUOJELU

Huuhkaja on luonnonsuojelulailla rauhoitettu.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Huuhkaja on paikkalintu, joka viettää talvella aktiivista elämää. Huuhkajalla on kesäpukua tiheämpi höyhenpeite, joka eristää kylmältä. Huuhkajat myös varastoivat syksyllä rasvaa elimistöönsä vararavinnoksi sekä eristeeksi.

Huuhkaja

Bubo bubo, Eagle owl

Luokka: Aves – Linnut

Lahko: Strigiformes – Pöllölinnut

Heimo: Strigidae – Pöllöt

Koko: Paino 1600-4000 g, siipien kärkiväli 160-190 cm, naaraat kookkaampia kuin koiraat.

Lisääntyminen: Naaras munii maalis-huhtikuussa 2-3 munaa, haudonta 32-36 vrk.

Elinikä: Rengastustietojen mukaan vanhin huuhkaja on elänyt 26-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että…

ennen avokaatopaikat tarjosivat huuhkajille ympärivuotisen ruokapöydän rottineen ja varislintuineen. Avokaatopaikkojen kieltäminen oli hyvä asia ympäristön kannalta, mutta niiden mukana huuhkajilta katosi tärkeä ravintokohde.