Vuorisusi eli dhole
ELINTAVAT
Dholet ovat hyvin sosiaalisia eläimiä, jotka elävät 5-12 yksilön laumoissa. Yleensä vain yksi naaraista lisääntyy ja koko muu lauma osallistuu pentujen hoitamiseen. Lajin tieteellinen nimi, Cuon alpinus, viittaa vuoristoon ja dholet ovatkin erinomaisia kiipeilijöitä. Jotkut yksilöt kykenevät kiipeämään jopa puuhun. Dholet ovat petoja, mutta syövät lihan lisäksi mm. marjoja, hedelmiä ja hyönteisiä. Dholet asuttavat kaikenlaisia ympäristöjä vuoristoaroilta ja metsistä savanneille ja sademetsiin. Aiemmin dholeja on elänyt alueella, joka ulottuu Intiasta Mongolian kautta Etelä-Siperiaan, mutta nykyinen levinneisyys on hyvin hajanainen. Laji on tiettävästi jakaantunut ainakin kahteen eri alalajiin, eteläiseen ja pohjoiseen.
SUOJELU
Laji on erittäin uhanalainen; aikuisia dholeja arvioidaan olevan enää 2500. Ihminen uhkaa dholejen olemassaoloa vainoamalla niitä ja hävittämällä niiden elinympäristöjä. Saaliseläinten määrän väheneminen salametsästyksen ja elinalueiden pienenemisen vuoksi vähentää dholeja entisestään. Villiintyneiden koirien levittämät taudit uhkaavat myös dholeja. Vaikka dholet ovat rauhoitettuja kaikkialla, niitä tapetaan silti laittomasti tai jopa paikallisten viranomaisten myötävaikutuksella. Ranuan eläinpuiston dholet ovat osa Euroopan eläintarhaliiton suojelu- ja lisäännyttämisohjelmaa (EEP).
SOPEUTUMINEN TALVEEN
Pohjoisen ja vuoristojen kylmillä alueilla elävät dholet kasvattavat paksun talvikarvan, jonka alusvilla eristää hyvin kylmältä.
Vuorisusi eli dhole
Cuon alpinus, Asiatic wild dog, dhole
Luokka: Mammalia – Nisäkkäät
Lahko: Carnivora- Petoeläimet
Heimo: Canidae – Koiraeläimet
Koko: Säkäkorkeus n. 50 cm, paino n. 17 kg.
Lisääntyminen: Kiima syys-maaliskuussa, kantoaika 60-62 vrk. Jälkeläisiä kerrallaan 2-6, jopa 10. Osa dholeista jättää synnyinlaumansa yksivuotiaina, osa jää laumaan. Dholet ovat sukukypsiä n. 12 kk:n iässä.
Elinikä: 14-16 vuotta.
Tiesitkö, että…
dholejen eriskummallisiin ominaisuuksiin kuuluu niiden muista koiraeläimistä poikkeava ääntely? Ne eivät hauku tai ulvo, mutta omaavat laajan skaalan muita ääniä erilaisiin tilanteisiin.