Sisältöön sitemap

Myskikauris

ELINTAVAT

Siperian myskikauriita tavataan Siperiassa ja Mongoliassa. Ne elävät metsäisillä vuoristoalueilla ja ovat hyvin sopeutuneita lumisiin olosuhteisiin. Varsinkin talvella myskikauriit käyttävät ravintonaan pääasiassa jäkäliä, mutta syövät kesällä lisäksi mm. ruohoja ja puiden lehtiä. Ruokaa tavoitellessaan myskikauriit voivat kiipeillä kallellaan olevin puiden rungoilla jopa 3-4 metrin korkeuteen. Myskikauriit elävät pääasiassa yksi tai pienissä, korkeintaan 3 yksilön ryhmissä.

SUOJELU

Myskikauriit on luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi. Niiden suurin uhka on salametsästys. Myskikauriit ovat saaneet nimensä myskirauhasesta, jonka tuottama erite, myski, on yksi maailman kalleimmista eläinperäisistä tuotteista. Myskiä käytetään itämäisessä lääketieteessä sekä hajuvesiteollisuudessa.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Myskikauriilla on erittäin lämmin talviturkki. Karvat ovat onttoja monien arktisten nisäkkäiden tavoin. Pienestä koostaan huolimatta myskikauris pystyy liikkumaan hyvin lumessakin.

RANUAN ELÄINPUISTON MYSKIKAURIIT

Suomen ensimmäiset myskikauriit saapuivat Ranuan eläinpuistoon Saksasta Leipzigin eläintarhasta marraskuun alussa 2013. Myskikauriita on viidessä eurooppalaisessa eläintarhassa yhteensä 14 yksilöä.

Myskikauris

Moschus moschiferus, Siberian musk deer

Luokka: Mammalia – Nisäkkäät

Lahko: Artiodactyla – Sorkkaeläimet

Heimo: Moschidae-Myskikauriit

Koko: Paino 10-15 kg, säkäkorkeus 40-60 cm.

Lisääntyminen: Kiima joulu-maaliskuussa. Kantoaika 6 kk. Jälkeläisiä kerralla 1-3, vieroitus 3-4 kk:n iässä. Sukukypsä 15-17 kk:n ikäisenä.

Elinikä: 10-14 vuotta.

Tiesitkö, että…

myskikauriilla on erikoiset pitkät ja ulkonevat, jopa 10 cm pitkät kulmahampaat? Se käyttää niitä ”aseina” reviirikamppailussa.