Sisältöön sitemap

Lehtopöllö

ELINTAVAT

Euroopan tavallisimman pöllön, lehtopöllön levinneisyys Suomessa rajoittuu Etelä- ja Keski-Suomeen. Yksittäisiä lintuja on tavattu Etelä-Lappia myöten. Lehtopöllöt viihtyvät lehti- ja sekametsissä. Viljelysalueiden keskellä olevat metsiköt tarjoavat pesintä- ja päivälepopaikkoja sekä ympäristön pellot ja niityt myyrärikkaan kohteen yöllisille saalistusretkille. Pikkujyrsijöiden lisäksi lehtopöllö saalistaa lintuja. Erityisesti suuret kartanojen, mutta myös kaupunkien puistot ovat sille myös mieleen. Lehtopöllöt pesivät ontoissa puissa, mutta hyväksyvät mielellään myös pöntöt.

SUOJELU

Lehtopöllö on suojeltu luonnonsuojelulailla, kuten muutkin pöllömme.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Lehtopöllölle kovin kylmä talvi voi olla kohtalokas ja laji puuttuukin Pohjois-Suomesta. Toki maassamme esiintyvä harmaa värimuoto kestää paremmin ja pitempään kylmää ja nälkää kuin etelämpänä tavattava punaruskea muoto.

Lehtopöllö

Strix aluco, Tawny owl

Luokka: Aves – Linnut

Lahko: Strigiformes – Pöllölinnut

Heimo: Strigidae – Pöllöt

Koko: Paino 400-800 g, siipien kärkiväli 95-105 cm, naaraat kookkaampia kuin koiraat.

Lisääntyminen: Naaras munii maalis-huhtikuussa 3-5 munaa, haudonta 28-30 vrk.

Elinikä: Rengastustietojen mukaan vanhin lehtopöllö on elänyt 24-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että…

lehtopöllö on tiukasti yöaktiivinen lintu? Sen epätavallisen suuret silmät kertovat sopeutumisesta liikkumaan ja saalistamaan pimeässä. Päivät pöllö lepäilee tavallisimmin kuusen oksien suojassa, yleensä samassa hyväksi havaitsemassaan paikassa.