Sisältöön sitemap

Hiiripöllö

ELINTAVAT

Hiiripöllöt viihtyvät aukkoisissa havu- ja sekametsissä, sekä pohjoisessa myös tunturikoivikoissa. Koska hiiripöllöt ovat kolopesijöitä, suosivat ne seutuja, joista löytyy pystyyn kuolleita keloja tai katkenneita, onttoja pökkelöitä. Nykyään hiiripöllöjä esiintyy yleisimmin hakkuuaukeilla. Pari vuotta hakkuiden jälkeen alue on heinittynyt, tarjoten ihanteellisen elinympäristön pikkujyrsijöille – ja runsaasti saalistusmahdollisuuksia hiiripöllölle. Myyräkantojen vaihdellessa hiiripöllöt vaeltavat, ja joinain vuosina tätä pohjoisessa pesiviä lajia voi nähdä aivan Suomen eteläosissakin.

RAVINTO

Hiiripöllö on päiväaktiivinen ja peloton laji, joka saalistaa pääasiassa pikkujyrsijöitä. Hyvän ravintotilanteen aikaan hiiripöllöt voivat varastoida osan saaliistaan pahan päivän varalle.

SUOJELU

Kuten muutkin pöllömme, on hiiripöllökin rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

 

Hiiripöllö

Surnia ulula, Hawk owl

Luokka: Aves – Linnut

Heimo: Strigidae – Pöllöt

Koko: Paino 215-380 g, siipien kärkiväli 69–82 cm. Naaraat kookkaampia kuin koiraat.

LISÄÄNTYMINEN: naaras munii huhti-toukokuussa 5-6 munaa, haudonta 28-30 vrk.

ELINIKÄ: Rengastustietojen mukaan hiiripöllö on elänyt luonnossa 8-vuotiaaksi. Ranuan eläinpuiston vanhin eli 9-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että…

Hiiripöllön englanninkielinen nimi ”hawk owl” (haukkapöllö) kuvaa hyvin hiiripöllöä. Haukkojen tapaan hiiripöllö on päiväaktiivinen ja sen ulkonäkökin muistuttaa pientä haukkaa; naaman väritys antaa sille tuikean ilmeen, joka poikkeaa muiden pöllöjen pyöreän pään antamasta vaikutelmasta.