Sisältöön sitemap

Amurinleopardikissa

ELINTAVAT

Itäisestä Aasiasta, Amurin alueelta kotoisin oleva amurinleopardikissa on aasianmetsäkissan pohjoisin alalaji. Se on sopeutunut kylmiin oloihin, joskin alueen lumikerros jää ohueksi. Elinympäristönä se suosii avoimia mäntymetsiä, missä se kissaeläimille tyypillisesti kiipeilee taitavasti. Usein amurinleopardikissa kuitenkin viihtyy maan tasalla kasvuston suojissa, jossa se saalistaa pääasiassa yöaikaan pieniä nisäkkäitä, pääasiassa rottia, hiiriä ja lintuja, mutta myös liskot, sammakkoeläimet, hyönteiset ja kalat kuuluvat sen ruokavalioon.

Amurinleopardikissa on useiden kissaeläinten tapaan yksineläjä, tavaten lajitovereitaan vain lisääntymistarkoituksessa.

SUOJELU

Laji luokitellaan tällä hetkellä kokonaisuudessaan elinvoimaiseksi, joskin paikallisten populaatioiden arvellaan olevan vaarantuneita ja Japanin Tsushiman saariryhmässä jopa äärimmäisen uhanalaisia.

Amurinleopardikissan täplikäs turkki on houkutellut turkismetsästäjiä, johtaen lajin osaopopulaatioiden vaarantumiseen.  Elinympäristöjen pirstaloituminen ja katoaminen on tämän hetken suurin uhka koko lajin esiintymisalueella.

Amurinleopardikissalla on tärkeä rooli monimuotoisen ekosysteemin ylläpitämisessä itäisen Aasian metsissä, yhdessä tunnetumpien serkkujensa amurintiikerin ja amurinleopardin tavoin.

Amurinleopardikissa

Prionailurus bengalensis euptilurus, Amur leopard cat

Luokka: Mammalia – Nisäkkäät

Lahko: Carnivora – Petoeläimet

Heimo: Felidae – Kissaeläimet

Koko: pituus 50-90 cm + häntä 40 cm, säkäkorkeus 35-42 cm, paino 3-8 kg

LISÄÄNTYMINEN: Kantoaika 56-70 vrk Poikasia 1-4

ELINIKÄ: 10-15 vuotta

Tiesitkö, että…

Amurinleopardikissa osaa myös kalastaa! Se on taitava uimaan, eikä kaihda vedessä leikkimistäkään.