Sisältöön sitemap

Lapinpöllö

ELINTAVAT

Lapinpöllöjä elää koko pohjoisella havumetsävyöhykkeellä. Suomessa lajia tavataan Keski- ja Pohjois-Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Vanhoissa havu- ja sekametsissä viihtyvä lapinpöllö pesii vanhoissa petolintujen risupesissä ja syö lähes yksinomaan pikkujyrsijöitä. Lapinpöllö ei ole erityisen paikkauskollinen vaan vaeltaa aina sinne, missä kulloinkin on parhaiten ravintoa tarjolla. Mikäli myyrätilanne näyttää huonolta, voi lapinpöllö lähteä vaeltamaan paremmille myyrämaille. Lapinpöllö voi olla liikkeellä sekä päivällä että yöllä.

SUOJELU

Lapinpöllö on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Lapinpöllöllä on hyvin eristävä, paksu ja ilmava höyhenpuku. Ilmiömäisen kuulonsa avulla se kykenee paikantamaan tarkasti saalismyyrän hangen alta ja nappaamaan sen lumen läpi ravinnokseen.

Lapinpöllö

Strix nebulosa lapponica, Great grey owl

Luokka: Aves – Linnut

Lahko: Strigiformes – Pöllölinnut

Heimo: Strigidae – Pöllöt

Koko: Paino 660–1400 g, siipien kärkiväli 135-160 cm, naaraat kookkaampia kuin koiraat.

Lisääntyminen: Naaras munii huhtikuussa 4-5 munaa, haudonta 28-30 vrk.

Elinikä: Rengastustietojen mukaan vanhin lapinpöllö on elänyt 15-vuotiaaksi. Ranuan eläinpuiston vanhin asukas, lapinpöllö on syntynyt v. 1989.

Tiesitkö, että…

kaikilla pöllöillä on hyvä kuulo, mutta lapinpöllöllä se on erityisen hyvin kehittynyt? Leveän pään lautasmaiset naamakiehkurat keräävät ääniaaltoja ja johtavat ne korva-aukkoihin. Korvat sijaitsevat päässä epäsymmetrisesti ja päätään kääntelemällä pöllö aistii sen pienenpienen aikaeron, jolla ääni saavuttaa eri korkeuksilla olevat korvat. Aikaeron perusteella pöllö kykenee päättelemään saaliin tarkan sijainnin jopa useamman kymmenen sentin paksuisen hangen läpi.