Sisältöön sitemap

Lumikko

LUMIKON RAVINTO

Maailman pienimmän petonisäkkään tittelistä huolimatta lumikko on ärhäkkä saalistaja, kyeten tappamaan 5–10 kertaa painoaan suuremman jäniksen. Lumikko on kuitenkin erikoistunut saalistamaan pieniä jyrsijöitä, erityisesti myyriä, niiden maanalaisista käytävistä. Ravinnoksi kelpaavat myös linnut, niiden munat sekä selkärangattomat.

MISSÄ LUMIKKO ELÄÄ?

Suomessa lumikko on rauhoitettu ja elinvoimainen, ja asuttaa koko maata. Kasvipeitteiset metsät ovat mieluisinta elinaluetta, mutta joskus se asettuu myös perinneympäristöön. Runsas jyrsijäpopulaatio houkuttaa lumikoita paikalle. Lumikko käyttää muiden eläinten maan alle tekemiä pesiä, joita on useita. Pesät vuorataan saaliseläinten karvoilla.

LUMIKKO VAI KÄRPPÄ?

Lumikon lähin sukulaislaji on kärppä. Lumikon ja kärpän erottaa parhaiten hännänpäästä, joka kärpällä on aina musta. Lumikon häntä on aina samanvärinen muun ruumiin kanssa. Molempien talviturkki on valkoinen ja kesäturkki selästä ruskea ja mahasta valkoinen. Lumikko on myös kärppää pienempi ja lyhythäntäisempi.

Lumikko

Mustela nivalis

Luokka: Mammalia –Nisäkkäät

Lahko: Carnivora – Petoeläimet

Heimo: Mustelidae – Näätäeläimet

Koko: 35–120 g, pituus 14–24 cm+ häntä 3–5 cm, uros naarasta kookkaampi.

LISÄÄNTYMINEN: Kantoaika 34–37 vuorokautta. Poikaset syntyvät tavallisesti huhti-kesäkuussa. Hyvänä myyrävuonna toinen poikue loppukesästä. Jälkeläisiä kerralla 1–15 (tyypillisesti 4–6). Itsenäistyy 3–4 viikon iässä, sukukypsä 3–4 kk iässä.

ELINIKÄ: 3 vuotta

Tiesitkö, että…

Lumikko ei nuku talviunta, mutta piilottelee ison osan talvesta lumen alla pedoilta piilossa. Mikäli hangella näkyy runsaasti lumikon jälkiä, voi se olla merkki pienestä myyräpopulaatiosta.