Sisältöön sitemap

fewåokfew

Tutkimustyötä tukemassa – katsaus vuoteen 2024

Luonnon monimuotoisuutta suojellaan eläinpuistossa monin eri keinoin. Yksi niistä on osallistua tutkimustyöhön, jonka avulla edistetään eläinlajien ja luonnon monimuotoisuuden suojelua.  
Tänä vuonna olemme tukeneet tutkijoita mm.:
  • tallentamalla lepakoiden ultraääniä. Luonnontieteellisen keskusmuseon toteuttama tutkimus selvittää lepakkolajien esiintymistä ja niiden runsauksissa tapahtuvia muutoksia. Kesän 2023 tallennuksissa Ranuan eläinpuistossa havaittiin pohjanlepakoita yhtenä kuukautena. Vuoden 2024 tallennukset on lähetetty analysoitavaksi.
  • keräämällä yöperhosnäytteitä. Suomen ympäristökeskuksen koordinoima valtakunnallinen lajistoseuranta on tuottanut jo yli 30 vuoden ajan tietoa ympäristön muutosten vaikutuksista yöperhosten levinneisyyteen. Ranuan eläinpuiston näytteissä näkyy sama trendi kuin muualla Suomessa – eteläiset lajit levittäytyvät pohjoiseen, lisääntyvät yhä useammin kaksi kertaa kesän aikana, ja pohjoisen lajit taantuvat.
  • keräämällä lumikon jätöksiä. Sveitsiläinen Artenspürhunde Schweiz -yhdistys kouluttaa lähettämiemme jätösten avulla koiria tunnistamaan lumikon hajun toisten eläinten hajuista. Koirien erehtymätöntä hajuaistia hyödynnetään Bernin yliopiston tutkimuksessa, jossa selvitetään mitkä eläinlajit hyötyvät maaseutuympäristössä olevista rakennelmista, kuten kivi- ja risukasoista.  Tutkimuksen edetessä voidaan suositella käytänteitä, joilla säilytetään ja palautetaan luonnon monimuotoisuutta maaseutuympäristöissä.
  • keräämällä näytteitä esimerkiksi DoGA-projektin käyttöön sekä myöhempää tutkimustarvetta varten Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZAn biopankille ja Oulun yliopistolle. Näytteet ovat olleet mm. eläimen karvaa, verinäytteitä ja kudosta. Näytteitä kerätään vain tilanteissa, joissa siitä ei koidu eläimelle haittaa, esimerkiksi eläimen lääkinnällisen hoitotoimenpiteen yhteydessä tai eläimen menehdyttyä.
  • mahdollistamalla lintujen rengastuksen. Ranuan eläinpuiston metsiin asennetut 100 linnunpönttöä tarjoavat pesimäpaikkojen lisäksi vapaaehtoiselle rengastajalle runsaasti rengastettavia. Viime kesänä eläinpuiston alueella rengastettiin yhteensä 185 lintua. Lintujen rengastaminen on tärkeä tutkimusmenetelmä monilla lintutieteen osa-alueilla, kuten muutontutkimuksessa.
Eläinlajien ja luonnon monimuotoisuuden suojelua edistäviin tutkimuksiin osallistuminen on yksi eläintarhojen lakisääteisistä tehtävistä. Usein eläinpuiston rooli tutkimustyössä on näytteiden ja tiedon keruu. Niiden arvo tutkijoille on huomattava – usein tutkimusta on jopa mahdoton jatkaa ilman näytteitä, joiden alkuperä tunnetaan hyvin.